Inloggen Verlanglijstje Winkelmandje Vragen?

Wat is het verschil tussen raster en vector? Snelstickers

Voor veel mensen zou deze vraag kunnen worden vertaald als “wat is het verschil tussen Adobe Photoshop en Adobe Illustrator?”

Veel mensen komen met vormgeving in aanraking via Adobe Photoshop. Het is snel, het is leuk en je kan je eigen gemaakte foto’s makkelijk bewerken.

Vaak wordt Adobe Illustrator gezien als een programma voor meer gevorderde gebruikers en verdiepen mensen zich er niet in. Beide programma’s zijn gemaakt voor verschillende doeleinden en als je weet wanneer welk programma te gebruiken zal dit leiden tot betere resultaten.


Figuur 1 – Voorbeeld van een raster afbeelding van veraf en dichtbij

Raster

Photoshop is voor het maken en bewerken van raster afbeeldingen. Raster afbeeldingen, ook wel bekent als bitmap afbeeldingen zijn opgebouwd uit pixels. Dit zijn stippen in een bepaalde kleur.

Raster afbeeldingen zijn erg afhankelijk van hun resolutie. Dit betekend dat een afbeelding niet groter kan worden geschaald zonder het verlies van kwaliteit.

Het verlies van kwaliteit zorgt ervoor dat een te ver vergrootte afbeelding er pixelig uitziet (bij de randen van de afbeelding zijn pixels zichtbaar, de afbeelding oogt onscherp)

Vector

Illustrator gebruikt vectoren om afbeeldingen te maken. Een vector is een lijn tussen twee punten.

Vectoren kunnen worden gebruikt om verschillende vormen te maken. De software ziet het al seen wiskundige formule. Bijvoorbeeld, de gebruiker tekent een lijn van 45 graden van punt A tot punt B voor een afstand van 50mm. De lijn is 2mm breed.


Figuur 2 – Voorbeeld van het verschil tussen raster en vector

De software tekent de lijn aan de hand van een berekening tussen de twee gemaakte punten ipv met pixels. Daardoor is vector oneindig te schalen zonder kwaliteits verlies. Of de afstand tussen de punten 50mm of 50meter is maakt daarin niet uit. Foto’s kunnen echter nooit uit vectoren worden opgebouwd.

Een ander belangrijk voordeel is dat een vector bestand makkelijk bewerkt kan worden met vectorsoftware. Een andere kleur, tekst veranderen, verhoudingen aanpassen, etc. is zo gebeurt.

Vectorbestanden zijn o.a. uitermate geschikt voor belettering. Plottersoftware herkent de lijnen in een vectorafbeelding en kan deze uit stickermateriaal snijden.

Het bestandsformaat van een vector bestand is in het algemeen veel kleiner dan van een rasterafbeelding.