Inloggen Verlanglijstje Winkelmandje Vragen?

Hoe kan ik de resolutie van mijn bestand beoordelen? stickers

Dit is een vervolg op ons artikel "wat is resolutie?"

Methode 1 - beoordelen op beeldscherm

U kunt uw productiebestand (bij voorkeur een pdf bestand) in Photoshop openen. Is het document opgemaakt op schaal? Verschaal deze dan eerst naar ware grootte. Bij de laatste versies van Photoshop kunt u bij Weergave -> Afdrukgrootte het document bekijken op ware grootte. Dit is de snelste en de makkelijkste manier om uw document te beoordelen.
U bekijkt uw document nu alleen nog van dichtbij. Wordt uw reclame-uiting uiteindelijk van een aantal meter afstand bekeken dan is het minder erg als uw document een lage resolutie heeft. Heeft u de ruimte dan kunt u uw monitor van een afstand bekijken. Houd zoveel mogelijk dezelfde afstand aan als waarop uw reclame-uiting uiteindelijk zal worden bekeken. Heeft u hiervoor niet de ruimte ga dan verder naar methode 2 hieronder.

Methode 2 - beoordelen op print

Voor een uitgebreidere beoordeling kunt u ook kiezen om een gedeelte van het document op ware grootte te printen. Let erop dat u in het afdrukvenster de schaal op 100% zet. Als Photoshop aangeeft dat alleen een gedeelte van het document zal worden geprint geeft u akkoord. U heeft nu een afdruk op ware grootte. Deze kunt u dan nu van een afstand beoordelen. Houd zoveel mogelijk dezelfde afstand aan als waarop uw reclame-uiting uiteindelijk zal worden bekeken.


Figuur 1 – Voorbeeld van het afdrukvenster in photoshop

Is uw resolutie te laag? Dan moet u waarschijnlijk op zoek naar een andere afbeelding of foto. Een onscherpe foto / afbeelding kan namelijk niet meer scherp gemaakt worden.